top of page

About

The Full Story

Sorun: Lucky’nin kaynağı belirsiz havlamaları.

 

Lucky’nin bir alışkanlık haline getirdiği havlamaları ikinci hafta çalışmasının ana konusunu oluşturuyor. Diğer bir bir sorun, anne (Betül hanım) ile olan yoğun bağı.

 

Kapı zili, kapının açılması, misafirin girmesi, kargocunun gelmesi, siparişin gelmesi vb. gibi uyarıcılar, temel bir sorun teşkil etmiyor. Sorunu daha farklı bir yerde aramalıyız. Savunmacı ya da koruyucu bir saldırganlık göstermiyor. Diğer köpeklerde benzer şekilde görünen durumdan daha farklı bir havlama sorunu ile karşı karşıyayız.

 

Bu havlamanın amacını anlamamız gerekiyor. Büyük bir olasılıkla bu havlama uzun süren bir alışkanlık sorunucu ortaya çıktı ve şu anda da devam ediyor.

 

Önleyici aktiviteler (Online Ders olarak desteklenecek):

 

  1. Kapı çaldığında Lucky istediğimizi yapana kadar kapı açılmayacak!

 

Kapı çaldığında Lucky tetikte ve havlıyorsa, Lucky sakinleşene kadar kapı açılmayacak. Lucky sakinleştiğinde kapı açılacak. Lucky sakinliğini koruyorsa, Lucky sevilecek, övülecek.

 

1.2. Kapı ve kapı zili duyarsızlaştırma aktivitelerine devam edilecek. Günlük 15 dakika süren, koltuktan sakin kalkma antrenmanı ile kapının dışında 1 dakika beklemeye kadar süren alıştırma antenmanları yapılacak.

 

1.3. Günün belirsiz anlarında, örneğin çay koymaya mutfağa giderken, kapı açılıp, zil çalınıp, kapı kapatılacak. Hiçbir şey olmamış gibi Lucky’i yok sayarak hayata devam edilecek.

 

Not: Bunu kendinize bir eğlence olarak kafanızda kodlayabilirsiniz, bir süre bu şekilde davranmak zorundayız. Lütfen yapın. 🙂

 

  1. Yavaş yürüyüşlere başlıyoruz.

 

Lucky ile sabah ve akşam saatlerde minimum 15 dakika olan yürüyüşlerimize ara vermeden devam ediyoruz. Her gün iki kez dışarı çıkmış olması oldukça önemli. Daha önemli olansa normalde yürüdüğünüzün yarısı hızında yürüyüşlere başlıyoruz. Sizi ve eşinizi zorlayacak, ancak emin olun oldukça önemli. Yaşlı yürüyüşü yapacağız ve oldukça yavaş bir şekilde yürüyüşlerimizi tamamlayacağız. Bu yavaş yürüyüş antrenmanı apartmanın kapısından çıktığınız anda başlıyor ve apartmanın kapısından girdiğiniz anda bitiyor. Lütfen bu konuya dikkat edin.

  1. Bağlılık sorunu çalışmaları.

 

Lucky tüm hayat tecrübesinden doğru istifade ederek sizinle yoğun bir bağ içerisinde kalmayı tercih ediyor. Bu durum sizi, kaybedişlerin ve tekrar kazanışların doğal bir sonucu. Yanlış bağlanma beraberinde hayatını etkileyen diğer birçok davranışını da etkiliyor.

 

Sizi Lucky’nin bir daha hiçbir zaman kaybetmeyeceği; ancak tekrar tekrar kazanacağı, kazandığı zaman güven ve huzur bulacağı bir “anne” konumuna tekrar getirmeliyiz.

 

Bunu yaparken, Lucky’nin üzerinde hissettiği tüm sorumlulukları (koruma, kollama, süzme, izleme vb.) almak zorundayız; böylece onu rahatlatacağız.

 

Çalışmalar:

 

  1. Ev içerisinde, sürekli göz teması kurmayın. Sadece ihtiyacınız olduğu anda, kısa süreli göz teması kurun. Kendinizi ifade edin ve işinize bakın. Eğer Lucky’nin tedirgin olduğu, havlayacağı bir anı hissederseniz, bu davranış henüz başlamadan sonlandırın.

Köpeğiniz olumsuz bulduğunuz bir davranış sergiliyorsa, bu davranışı düzeltmek için ona bu davranışından hoşlanmadığınızı söylemelisiniz ve henüz olumsuz davranışına başlamadan onu uyarmalısınız.

Henüz başlamadan söylemeniz gerekenler:

“Bırak!”

“Sakin ol!”

Kısık sesle “Şşş…"

Başladıktan hemen sonra şaşırtıcı ve uyarıcı bir tonla: “Hey!"

“Hey!” sesinizle dikkati dağıldıktan sonra, uyarıcı ve öfkeli bir tonda: “Hayır!”

“Hayır!” sesinize verdiği tepkiden hemen sonra üzerine ya da yönlendirmek istediğiniz yere doğru yürüyerek yüksek sesle “ŞŞŞ!”

  1. Akşam yemeklerini birlikte yiyin. Mümkünse ona da bir minder verin ve yemek süresince minderde oturuyor olmasını sağlayın.

 

Minderde oturuyor olduğu sürece, yediklerinizden onunla da paylaşın ve övün.

 

  1. Gün içerisinde, Lucky’nin olumlu bulduğunuz tüm davranışları ödüllendirin, övün. (Örneğin, koltuktan kaltınız ve peşinizden gelmedi. Geri dönün, sevin, övün ve işinize devam edin. Kapı çaldı ve havlamadı. Önce bu güzel davranış için Lucky’e teşekkür edin.)

 

  1. Minimum yarım saat süren oyunlar oynayın. Bebekli bir anne olarak size zor geleceğini biliyorum. Yarım saat çok değil. İleride bunu azaltacağız ve her gün yapmayacağız. Ancak bu eğitim dönemi oldukça önemli. Bu dönem tedavi dönemi.

    Oyunlar sırasında dinlenme molaları verin. 3 dakikada bir, 5 dakika da bir. Devam edin. Sizinle bir oyuna ara verip, devam etmek, onun için sonsuz bir mutluluk demek. Aralarda onu deneyin. Zili çalın, kapıyı açın. Onu odada tek başına bırakın. Saklanın. Oyunu siz geliştirin. Birkaç ay sonra çocuğunuzla oynayacağınız oyunlara Lucky ile başlayın. Sonra Nil’i de katın. Önünüzde bir ömür var. 🙂

 

Ardından oyunu “BİTTİ” komutu ile yavaşça bitirin. İkiniz de sakinleşin. Yumuşak oyunlarla ona oyunun bittiğini anlatın.

 

4. Stres ve tetikte olma problemleri: 

 

  1. Bu konu diğer hepsinden daha kolay, yüksek sesle onunla konuşmayın. Kimse ona yüksek sesle hitap etmesin. Göz teması kurarken, sadece ona kızdığınız zaman sesinizi yükseltin.

  2. Lucky kendi yerine geçtiği her zaman, onu övün. orada bulunduğu her an, oradan geçiyorsanız onu sevin. İşinize devam edin. Neyin iyi bir şey olduğunu ona öğretmeliyiz.

  3. Lucky’nin oyuncaklarını, oynamadığınız zaman kaldırın, oynayacağınız zaman indirin. 

  4. Evinizin salonunu daha az uyarıcı ve oyuncağın olduğu şekilde tutmaya çalışın. Eğer dağınık olursa, Lucky’nin zihni de sürekli dağınık kalacaktır.

 

Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar. Online dersler için lütfen günlük olarak 30 dakikalık aralıklar belirleyelim.

 

Sevgiler,

Mehmet Cihat Keleş

Let’s Work Together

Get in touch so we can start working together.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Thanks for submitting!

I Sometimes Send Newsletters

Thanks for submitting!

© 2023 by Mehmet Cihat Keleş. Powered and secured by Randle Patrick McMurphy

bottom of page